Parteneriatului şi guvernanței pe mai multe nivele
Proiectul se implementează în parteneriat între Beneficiarul Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava – universitate de stat și cei doi parteneri: Partener 1: Institutul de Economie Națională din București și Partener 2: AJOFM Târgu Neamț.
Partenerii contribuie la realizarea proiectului în modalităţile precizate în cererea de finanţare şi Acordul de parteneriat. În perioada raportată părţile s-au consultat în mod regulat şi s-au informeze asupra tuturor aspectelor privind evoluţia proiectului. A fost asigurată transparența în implementare, deciziile fiind luate prin consultare reciprocă, de comun acord.
În perioada de raportare beneficiarul a asigurat condițiile pentru prevenirea oricărei forme de discriminare în implementarea proiectului.În conformitate cu Carta USV “Univ […] promoveaza respectul demnității fiecărui membru, într-un climat care exclude hărțuirea, exploatarea, umilirea, atitudinea disprețuitoare, amenințarea sau intimidarea.
USV aderă la valorile toleranței față de diferențele dintre oameni, dintre opinii, credințe și convingeri intelectuale” fiind totodată interzise “discriminarea, incluzând hărțuirea unui student pe motive politice sau pe motive de rasă, religie, sex, orientare sexuală, origine națională, statut marital, handicap și/sau condiție medicală, vârstă, cetățenie sau alte motive arbitrare sau personale”.
Promovarea egalității între bărbați şi femei
În perioada de raportare s-a asigurat un nivel egal de vizibilitate, afirmare și participare pentru ambele sexe în toate sferele vieții publice și private.
O participare echilibrată a femeilor și a barbaților la activitățile proiectului a fost fi asigurată prin selecția atentă a membrilor grupului țintă. Atât beneficiarul, cât și partenerii asiguă egalitatea de șanse și de tratament între angajați, femei și bărbați, în cadrul relațiilor de muncă de orice fel.
Pentru a promova egalitatea de gen, proiectul include diverse acțiuni care reflectă modul în care este transpus principiul Egaliþății de gen. Astfel, se asigură un nivel egal de vizibilitate, afirmare și participare pentru ambele sexe în toate sferele vieții publice și private. Principiul Egaliþății de gen a fost aplicat la elaborarea proiectului și este luat în considerare în alcătuirea echipei proiectului, numai pe criterii de competență și asigurarea drepturilor egale.
Echipa care a participat la elaborarea cererii de finanțare a inclus persoane cu expertiză în domeniu, atât femei cât si barbați. O participare echilibrata a femeilor și a barbaților la activitățile proiectului este asigurată printr-o selecție atentă a membrilor grupului țintă. Măsurile specifice prin care se asigura respectarea prevederilor legale în domeniul egalității de gen: realizarea unui plan de implementare, realizarea unei proceduri de raportare a activităților, realizarea unei proceduri de comunicare interna, organizarea unei conferințe de lansare, organizarea unei conferințe de închidere, elaborarea unei metodologii de selecție și monitorizare, realizarea unui website/portal sistem de colectare și evaluare feedback angajabilitate absolvenți pentru dezvoltarea de noi programe de studii sunt avute în permanență în vedere. Prin urmare, atât beneficiarul, cât și partenerii asigură egalitatea de șanse și de tratament egal între angaja/i, femei și bărbați, în cadrul relațiilor de munca de orice fel.
Dezvoltarea durabilă
În perioada de raportare au fost încurajate practicile de responsabilitate socială: să fie protejat mediul, să scada consumul de energie, colectarea selectivă a deșeurilor etc.
Poluatorul plătește
Obiectivele proiectului sunt urmărite în concordanță cu principiile dezvoltării durabile, al promovării obiectivelor de conservare, protecție și îmbunatățire a calității mediului. Activitățile prevăzute respectă principiul „Poluatorul plătește”. Acest lucru este întărit inclusiv prin acțiunile de conștientizare a implicațiilor asupra mediului și prin asumare la nivelul parteneriatului a consecințelor acțiunilor care ar putea cauza involuntar
poluarea mediului.
Protecția biodiversității
Activitățile propuse sunt în concordanță cu legislația în domeniul conservării biodiversității pe toate cele patru nivele de abordare, respectiv diversitatea ecosistemelor, a speciilor, genetica și etnoculturală fără a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile necesități.
În acest sens, la nivelul partenerilor (în cadrul intalnirilor de lucru etc.) se încurajează implementarea conceptului de Responsabilitate Socială: responsabilitatea unei organizații față de impactul deciziilor și activităților sale asupra societății și mediului, prin comportament transparent și etic ce contribuie la dezvoltarea durabilă care ia în considerare așteptările părților interesate.
Utilizarea eficienta a resurselor
Respectarea cerinței utilizării responsabile a resurselor și a eficienței energetice se realizează prin utilizarea unor instrumente TIC. Pentru imprimarea documentelor vom utiliza prioritar hârtie reciclată.
Se evită, pe cât posibil, iluminatul artificial, consumul irațional de carburanți fosili, email-urile vor fi listate doar dacă este necesar. Sunt încurajate practicile de responsabilitate socială: să fie protejat mediul, să scada consumul de energie, colectarea selectiva a deseurilor etc. Pe parcursul implementării resursele sunt utilizate eficient și sustenabil, în principal prin aplicarea unor reguli și inducerea unor comportamente de consum rațional la nivelul partenerilor și a memebrilor GT. În plan ecologic, partenerii implicați în proiect vor aplica pe cât posibil colectarea și depunerea la centre specializate a tuturor materialelor reciclabile (hârtie, plastic, sticlă, cartușe de toner etc.).
Atenuarea și adaptarea la schimbarile climatice
În cadrul tuturor activităților proiectului este promovată și încurajată îmbunatățirea eficienței energetice prin investiții în echipamente ecologice și utilizarea de resurse regenerabile. Implementarea proiectului nu are efecte negative directe asupra mediului, utilizării eficiente a resurselor sau biodiversității. Proiectul poate avea un impact pozitiv prin transmiterea de mesaje speciale pe materialele elaborate, în corespondența electronică și în cadrul mesajelor de promovare. Activitățtile de informare urmăresc, de asemenea, promovarea și diseminarea unui stil de viață prietenos mediului înconjurator, conservarea patrimoniului natural și cultural.
Reziliența la dezastre
La nivelul proiectului acest principiu se traduce prin comunicarea informațiilor și cunoștințelor care contribuie la creșterea rezilienței comunităților și la promovarea schimbărilor de comportament și a unei culturi a pregatirii în fața dezastrelor. Experții din echipa de implementare au obligația de a respecta normele de pază și cele privind siguranța incediilor și să acționeze în scopul prevenirii oricărei situații care ar putea pune în primejdie viața, integritatea corporală, sănătatea unor persoane și a patrimoniului. Prevederile pentru apărarea împotriva incendiilor sunt respectate prin: instrucțiuni de apărare și prevenire a incendiilor; reguli și măsuri speciale în perioadele de anotimp rece și secetos; organizarea autoapărării impotriva incendiilor; instruiri periodice etc.
Transmiterea acestor masuri și creșterea nivelului de informare către membrii GT contribuie atât direct, cât și indirect la un nivel mai înalt de protețtie a cetățenilor, a bunurilor materiale și a mediului, contribuind astfel la pregătirea populației în vederea creării unei națiuni reziliente în fața dezastrelor.
În cadrul experienței practice personalizate, studeniții doctoranzi, precum și cercetătorii postdoctorat vor fi instruiți de către personal abilitat în ceea ce privește SSM.
Non-discriminare
În perioada de raportare beneficiarul a asigurat condițiile pentru prevenirea oricărei forme de discriminare în implementarea proiectului.
In conformitate cu Carta USV “Univ […] promoveaza respectul demnității fiecărui membru, într-un climat care exclude hărțuirea, exploatarea, umilirea, atitudinea disprețuitoare, amenințarea sau intimidarea.
USV aderă la valorile toleranței față de diferențele dintre oameni, dintre opinii, credințe și convingeri intelectuale” fiind totodată interzise “discriminarea, incluzând hărțuirea unui student pe motive politice sau pe motive de rasă, religie, sex, orientare sexuală, origine națională, statut marital, handicap și/sau condiție medicală, vârstă, cetățenie sau alte motive arbitrare sau personale”.
Accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilități
În perioada de raportare s-a monitorizat respectarea dreptului de acces la toate resursele, bunurile, informațiile și serviciile oferite, în condiții de egalitate cu ceilalți.
În cadrul tuturor investițiilor în infrastructură se are în vedere înlaturarea/ameliorarea obstacolelor fizice, prin spaþii speciale de acces în vederea asigurarii accesibilității pentru persoanele cu dizabilitați, îndeplinind astfel prevederile legislației în vigoare cu privire la accesul în cladirile și structurile de utilitate publică.
În cadrul proiectului se asigură mijloace pentru persoanele cu dizabilitaþi, astfel încât acestea să poată accesa informații de interes sau relevante pentru drepturile și necesitățile lor.
Internetul joacă un rol din ce în ce mai important în viața de zi cu zi și în educație. Un web accesibil, care permite persoanelor cu dizabilități să participe în mod activ în societate este esențial pentru a asigura oportunități egale. În acest sens proiectul prevede un website și conținut interactiv cu un design care permite acestor persoane să perceapă, înțeleagă, navigheze și să interacționeze cu pagina web în mod eficient (Web Content Accessibility). Pe tot parcursul proiectului se va monitoriza respectarea dreptului de acces la toate resursele, bunurile, informațiile și serviciile oferite, în condiții de egalitate cu ceilalți. Va fi promovat accesul egal la toate activitățile specifice pentru pesoanele cu dizabilități și accesul la programe de învățare la locul de muncă în cadrul parteneriatelor nou înființate/dezvoltate care să faciliteze inserția pe piața muncii.
Regulile de mediu
În perioada de raportare, la nivelul partenerilor s-a încurajat implementarea conceptului de Responsabilitate Socială: responsabilitatea unei organizații față de impactul deciziilor și activităților sale asupra societății și mediului, prin comportament transparent și etic ce contribuie la dezvoltarea durabilă, ia in considerare așteptările părților interesate.
În perioada raportată, informațiile și documentele s-au transmis către membrii echipei de proiect sau către alte persoane implicate, prin e-mail pentru a evita printarea și folosirea inutilă a hârtie.
În conținuturile email-urilor transmise de experții implicați sunt cuprinse mesaje de conștientizare privind protecția mediului, de ex: „Pentru a proteja mediul înconjurător, vă rugăm să luați în considerare consecințele pe care le poate avea tipărirea acestui mesaj”.